Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi

S projektom “Ekološki mlečni izdelki in zelišča iz Goričkega v trajnostni prehranski verigi”, želimo prispevati k vzpostaviti odgovornega odnosa do prehrane, lokalnih izdelkov z višjo prehransko vrednostjo in zdravega življenjskega sloga. Ta odnos se mora graditi od otroških let naprej, in je pomemben v vseh življenjskih obdobjih, kajti breme kroničnih bolezni v zahodnem svetu ob staranju populacije nevzdržno raste.

S tem projektu želimo povezati ključne kompetence in znanje štirih projektnih partnerjev in sicer:

  1. Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki že 60 let uspešno usposablja mlade kulinarične kadre. S svojimi vseživljenjskimi programi pa prispeva k oblikovanju kulinarične slike vzhodnega dela Slovenije. V zadnjih letih veliko poudarka vlagamo v razvoj trajnostnih in družbeno odgovornih pristopov v usposabljanju in kulinariki, zdravem načinu prehranjevanja mladih v času izobraževanja in izven izobraževalne ustanove. Mlade navajamo na stil prenašanja znanja na sistemu »mladi – mladim«. V okviru šolskega programa izobražujemo bodoči kader na področju tako gostinstva kot turizma in s tem izobražujemo kader, kateri prenaša znanje o zdravem načinu prehranjevanja in kakovostnih produktih iz lokalnega okolja, tudi na ostale vrstnike in že obstoječ kader v gostinstvu.
  2. Vidov brejg je novo nastala ekološka kmetija v osrčju Goričkega, slabih 10km severno od Moravskih Toplic in le 2 km od znamenitega kulturnega spomenika Rotunda v Selu. V lanskem letu je nosilka kmetije registrirala tudi dopolnilno dejavnost za predelavo zelišč na tradicionalni način, mlevske izdelke in oglede ter usposabljanja na kmetiji. Postavljeni so temelji za zeliščni vrt, ki bo hkrati učni center in ekipa na kmetiji že eksperimentira s prvim nasadom in pridelki. Kmetija se na različne načine vključuje v turistične dogodke v ožjem in širšem okolju.
  3. Turmanova kmetija je najbolj prepoznavna po predelavi zelja in repe oz. kislem zelju in kisli repi ter mešani solati. Na prireditvi v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Budinci poteka prikaz kisanja zelja, ki je med obiskovalci zelo priljubljen, zato oglede s prikazi kisanja zelja želi kmetija vnesti v stalno ponudbo.
  4. Ljudska univerza Murska Sobota je že skoraj 60 let vodilna organizacija za izobraževanje odraslih v Pomurju. V različne oblike izobraževanj, usposabljanj in pridobivanja kompetenc vključujejo različne ciljne skupine, največkrat pa omogočajo pridobivanje novih znanj in veščin udeležencem iz ranljivih skupin. Izvajajo 120 urni program Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Moj korak, ki je namenjen izboljševanju temeljne in funkcionalne pismenosti oseb s posebnimi potrebami in drugimi primanjkljaji pri učenju in v vsakodnevnem življenju. Ranljive skupine vključujejo v krajše neformalne programe, kjer jih preko projektnega dela in z uporabo specifičnih učnih metod (npr. igra), usposabljajo za kakovostnejše življenje in komunikacijo ter za aktivnejše vključevanje v družbo in lokalno okolje.

Uporaba zelišč in mlečnih izdelkov v kulinariki.  Foto: Aleš Maučec

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja